You are currently viewing Reversera diabetes typ 2 med LCHF

Reversera diabetes typ 2 med LCHF

Diabetes typ 2 går att reversera med LCHF

De flesta som får diagnosen diabetes typ 2, eller som man egentligen ska benämna det, sockersjuka, tror att det inte går att göra något åt detta mer än att ta medicin som Metformin eller liknande, för att senare bli tvungna att ta insulin för att hålla blodsockret i schack. Som följd av detta får man sedan sämre syn, sämre blodcirkulation i fötter och ben med risk för att sedan behöva amputera någon kroppsdel, hjärt-kärlsjukdomar, skador på vitala organ som lever och njurar med mera. Det är vad dagens sjuka vård (det är inte en särskrivning, det är vad vården i Sverige idag är, sjuk) kallar för naturalförloppet. Går det att göra något åt diabetes typ 2 och förhindra naturalförloppet? Svaret på den frågan är idag otvetydigt JA!

Nu undrar säkert vän av ordningen hur jag kan vara så säker på det. Svaret är enkelt, jag är ett levande bevis på att det går att göra något åt detta!

Hur man kan reversera diabetes typ 2 (sockersjuka)

I januari 2012 fick jag min diagnos av diabetes typ 2 (sockersjuka) då man uppmätte ett HbA1c på 99 och ett fasteblodsocker på 19,6. Jag hade vid den tiden en läkare som jag starkt ifrågasatte både då och senare. Jag hade under ca. 6 månader påtalat för min läkare att jag led av flera olika symptom som är typiska för diabetes. Detta tog min läkare ingen notis om och de mätte inte ens mitt blodsocker. Jag hade vid denna tidpunkt en matchvikt på ca. 155 kg och jag hade fått remiss för en Gastric By-pass. Det var i samband med en undersökning inför denna operation som man upptäckte mitt skyhöga blodsocker. Jag påtalade detta för min läkare och hans reaktion var, jaha, har vi inte mätt ditt blodsocker innan!? Efter att man mätt blodsockret blev jag ordinerad Metformin. Ungefär samtidigt fick jag även tid för att göra en Gastric By-pass operation. Mina tankar rörde sig mycket kring dels blodsockret men även om den kommande operationen. Är detta den enda möjliga utvägen?

reversera diabetes typ-2

Jag hade ca. 1 år innan detta testat lågkolhydratkost under några månader med hyfsat resultat. Kunde lågkolhydratkost vara något som skulle kunna hjälpa mig att slippa operation och medicin? Jag fördjupade mig i vad lågkolhydratkost var och på vilket sätt det skulle kunna hjälpa mig. Ganska snart hade jag så pass mycket klart för mig att jag tackade nej till operationen och jag skippade även Metforminet. Jag var övertygad om att lågkolhydratkost kunde hjälpa mig till bättre hälsa och att jag som bonus skulle få en viktminskning. Jag hade beslutat mig för att ge lågkolhydratkost en ärlig chans. Jag gick in på strikt lågkolhydratkost och på mindre än 10 månader hade jag reverserat min diabetes typ 2 till ett blodsocker som hos en fullt frisk människas nivå med ett HbA1c på 39 och ett fastesocker på 5,4-5,6 och dessutom tappat ett antal kilon, och detta helt utan medicin, enbart genom att ändra livsstil. Nu tänker någon att det kanske bara är tillfälligt, men det kan jag skriva under på att det inte är. Idag har jag fortfarande samma fina blodsocker, HbA1c 38-39, fastesocker 5,4-5,6 och mina övriga medicinska värden är bättre än vad de varit på 25-30 år, dessutom har jag blivit av med över 40 50 60 kg övervikt! Så ja, man kan reversera diabetes typ 2!

En livsstil med dålig kost (mycket socker och kolhydrater) kommer över tid att göra dig sjuk, det råder det ingen tvekan om idag, men det bästa är att du själv kan göra någonting åt det. Ju förr desto bättre!

Se gärna Dr. Sarah Hallbergs TEDx-föreläsning här nedanför där hon förklarar hur diabetes, och övervikt för den delen, uppstår och hur du kan reversera detta. Klicka på ikonen för undertexter i kontrollen för videospelaren för att få svensk text.

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Anne

  Hej och tack för en intressant läsning. Har själv fått diagnosen diabetes typ 2 för inte så länge sen. Jag har börjat kolla runt på olika sidor om vad man bör äta och inte äta. Jag skulle ju själv behöva gå ner i vikt och blev inspirerad av ditt inlägg. Jag funderar lite på att hur snart syntes det på vågen att du började gå ner i vikt?
  Jag har börjat lite smått på LCHF, jag har tagit bort så gott som all pasta, potatis och bröd. Tar dock en egenbakad glutenfri och sockerfri macka på morgonen samt lite havregrynsgröt. Vet inte om det kan påverka negativt vid viktnedgången. Sen kämpar jag med godissuget som jag har, tufft men det ska väll gå. Låter du bli all kolhydrater? Äter du något sött?

  1. Stefan

   Hej Anne,

   Jag ber om ursäkt för sent svar! Har haft fullt upp.

   När jag började med LCHF så hade jag stor nytta av informationen hos Kostdoktorn.se. Jag rekommenderar dig att börja med att läsa sidan ”LCHF för nybörjare”. När jag började med LCHF i början av 2012 så bröt jag tvärt med allt vad kolhydrater och socker heter i gick direkt på strikt LCHF. När jag gått igenom ”avgiftningsperioden”, omställningen från kolhydratdrift till fettdrift som varade ca. 5-6 veckor, så började det även märkas på vågen. Under åren har det sedan infunnit sig platåer där vikten stått still, men de viktigaste, mina medicinska värden, fortsatte att förbättras även om vågen stod still. Ha tålamod, det går inte spikrakt nedåt hela tiden. Under 2016 har det gått segt med vikten och jag har inte brytt så mycket i den, mina medicinska värden är de som berättat för mig att jag gör rätt. Nu mer struntar jag i vågen. Sedan ca. 3 månader tillbaka har jag gått in på 16:8, periodisk fasta. 16:8 innebär att jag fastar 16 timmar per dygn och har ett ”fönster” på 8 timmar där jag äter det jag behöver. Sedan jag började med 16:8 så behöver jag inte längre äta frukost, till lunch blir det oftast ett par teskedar kokosolja, ibland omelett eller rester från gårdagens middag. Middag är det mål mat jag äter och som jag klarar mig på, och jag blir inte hungrig mellan middagarna, jag känner bara att det är dags att fylla på mer energi. Det är rätt fantastisk känsla måste jag säga. Detta har boostat min viktnedgång, som jag märker genom att kläderna blir allt större i allt raskare takt. Jag ska väga mig till årsskiftet för att se vad vågen säger då. Ett annat gott råd är att försöka låta bli att hitta substitut för bröd, godis och annat. Håller man på med sådant fortsätter du bara lura hjärnan och dig själv. Sedan vet jag att det kan vara svårt för vissa att bryta gamla vanor, men försök verkligen att göra det. Du kommer att vinna mycket på det. Jag äter själv aldrig något sött av något slag, förutom att jag vid något enstaka tillfälle kan ta en bit mörk choklad, 70% eller högre kakaohalt. Jag låter bli alla kolhydrater förutom de få jag får via ovanjordsgrönsaker. Jag kommer sällan över 10g kolhydrater per dygn. Jag är aldrig hungrig och jag känner aldrig något sug eller saknad efter socker och kolhydrater och min mage samt resten av kroppen är lugn och harmonisk.

   I och med att du har diagnosticerats med diabetes typ 2 så har du allt att vinna på att säga upp bekantskapen med socker och kolhydrater. Jag kan också rekommendera dig att ansöka om att få gå med i gruppen ”Olydiga Diabetiker 3.0” på Facebook. Där finns många kompetenta personer, mycket kunskap och goda råd att hämta samt att du kan få stöttning i din kommande hälsoresa. Lars Lindblom som driver Olydiga diabetiker 3.0 driver också bloggen Diabetesinformation.se. Där finns mycket kunskap att hämta gällande kost och hälsa och hur du bäst hanterar din diabetes.

Lämna ett svar