You are currently viewing Akne, ett ungdomsproblem som lätt kan behandlas

Akne, ett ungdomsproblem som lätt kan behandlas

Behandla lätt ungdomsproblemet akne

Artikel av Dr. Mercola

Akne är något som påverkar de flesta ungdomar runt om i världen till en viss grad, och är ett stort besvär för många.

akne-kraftigMen det är inte bara tonåringar som lider av detta. En av fem vuxna amerikaner lider också av akne. Akne drabbar omkring 85 procent av amerikanerna någon gång i deras liv och är den vanligaste hudsjukdom i USA. Experter uppger att många människor underskattar självmedvetenhet och socialt stigma som kommer med att ha akne.

De som lider av akne känner sig besvärade , generade, och hjälplösa inför detta. För många som drabbats av akne kan detta leda till låg självkänsla, känslor av utanförskap och social tillbakadragenhet.

Det är då inte svårt att förstå varför många människor tillbringar så mycket tid och lägger ner så mycket pengar på att försöka hitta en lösning på deras problem med akne. Efter att ha provat en massa ineffektiva receptfria produkter, vänder sig många till sin läkare för ett svar. De flesta läkare plockar då snabbt fram sitt receptblock. Men läkemedel mot akne har potentiellt skadliga biverkningar och försöker att behandla aknen medan man helt ignorerar dess bakomliggande orsaker.

Även om dessa läkemedel starkt rekommenderas och anses av läkare och läkemedelsföretag vara säkra, motsätter jag (Dr. Mercola) mig att använda dem som en första linjens försvar mot akne. Lösningen för er mammor och pappor, är att ta din tonåring till bondens marknad i stället för till apoteket, eftersom kosten är den största orsaken vad det gäller uppkomst av akne.

Läkemedelsbehandling av Akne är big business

Akne är ett av de vanligaste hudproblem som människor söker råd för hos en hudläkare. För att vara ett väldigt vanligt problem, är det förvånansvärt missförstått och illa behandlat av läkarkåren. En av de få saker myndigheterna kan enas om är att de flesta människor får den typ av akne som kallas acne vulgaris, en inflammatorisk bakteriellt tillstånd som ofta visas på huden i ansiktet, nacke, axlar, rygg och bröst, och ibland leder till smärtsamma skador.

Men det är där konsensus slutar.

Akne skinNär behandling efter behandling misslyckas och aknen återkommer igen, är det troligt att din läkare kommer att diagnostisera din akne som ”kronisk”. Vad detta verkligen betyder är att behandlingarna är de felaktiga! Den underliggande orsaken till ditt akneproblem har inte lösts…

Så i stället för att ta itu med orsaken till problemet så kommer din läkare sannolikt att följa de officiella statliga riktlinjerna för vård för Akne Vulgaris Management, framtagna av US Department of Health and Human Services. Detta beskrivs som det konventionella behandlingsprotokollet för akne, som omfattar aktuella och systemiska antibiotika, steroider och hormonella medel (inklusive p-piller) och Accutane, en av de farligaste droger som någonsin utvecklats.

Ovanstående rekommendationer är fullt godkända av American Academy of Dermatology som den nuvarande behandlingsplanen för akne, de är extremt inflytelserika, och därmed sätter behandlingsstandarden för kliniska, företags- och statliga nivåer. Det är häpnadsväckande att den sjunde och sista punkten på deras lista över behandlingar kallas ”diet (rekommenderas).” Deras agenda är uppenbarligen inte att ta itu med orsaken till din akne, utan snarare bara att hantera den.

Med hantera menas fortsatta besök hos din hudläkare, och fortsatte vinster för den medicinska och farmaceutiska industrin.

Konsekvenserna av dessa riktlinjer är som väntat en aggressiv marknadsföring av läkemedel, med stöd av företagens ökade investeringar, partiska federala regler, missriktade medicinsk praxis, och fortsatt allmänt bedrägeri.

Översikt över konventionella Akne Behandlingar

 1. Utvärtes behandlingar (lotioner, krämer och geler) – Oftast det första en läkare kommer att förskriva
 2. Oral antibiotika (tetracyklin, doxycyklin, minocyklin och erytromycin) – Oftast föreskrivs detta för måttlig till svår akne
 3. Accutane (isotretinoin) och dess generiska motsvarigheter reserverade för svåra aknefall

Utvärtes behandlingar påstås minska oljeproduktionen, öka hudcellsomsättningen och döda bakterier, vilket i kombination förment minskar inflammation. Exempel är tretinoin (Avita, Retin-A, Renova) och adapalen (Differin), som alla härrör från vitamin A.

Undvik en av de farligaste droger som någonsin gjorts

Accutane är en mycket kontroversiell drog men otroligt nog så förblir den branschstandard för svår akne. Ett Schweiziskt läkemedelsföretag Roche Holding AG, som tillverkar Accutane, har tillbringat större delen av detta århundrade i domstol med att försvara sig mot stämningar från människor vars hälsa har förstörs av detta farliga läkemedel.

Roche har förlorat sex av sex stämningar och har nyligen förpliktas att betala $ 25 160 000 i skadestånd till en användare av Accutane som utvecklat inflammatorisk tarmsjukdom som en följd av användandet av läkemedlet. På grund av generisk konkurrens och orimliga kostnader för att försvara stämningar för personskador, slutade Roche sälja läkemedlet i juni 2009.

Dock är den generiska formen av Accutane (isotretinoin) lika dödlig och förblir tillgänglig på marknaden under namnen Claravis, Sotret och Amnesteem. Mer än två miljoner människor har tagit Accutane, trots att det är känt att orsaka depression, självmord, inflammatorisk tarmsjukdom, och 100 procent garanti för fosterskador om det tas av en gravid kvinna.

År 2004 visade hjärnskanning att personer som tar Accutane drabbas av en 21 procent minskning i frontal hjärnaktivitet , den del av hjärnan som spelar en avgörande roll i humör och social interaktion. Dessa förändringar i hjärnan kan förklara depression, självmords- och aggressivt beteende, och psykotiska reaktioner som rapporterats av vissa Accutane användare.

Är det värt att utsätta sig för detta för att få mindre akne?

Även officiella policys erkänner den verkliga faran med Accutane. US Food and Drug Administration (FDA) har varnat läkare och konsumenter genom rapporter om ”depression, psykos och sällan självmordstankar och handlingar” i samband med användning av Accutane. Patienter som använder Accutane rapporterar till FDA att dessa psykiska symtom förbättras efter avslutad Accutane behandling, men förvärrades med omstart av läkemedlet.

Mot bakgrund av dessa bevis, har märkningen av Accutane ändras för att stärka varning om sin risk att orsaka depression. Isotretinoin har nu den starkaste varningen för alla läkemedelskategorier och har fått en X-klasnning i FDA Pregnancy Category.

Om du tar isotretinoin och bli gravid, kommer du nästan garanterat att skada barnet. Accutane är extremt teratogen (orsakar skada på ett foster).

Enligt Mayo Clinic:

”Isotretinoin är förknippad med allvarliga fosterskador, så det kan inte tas av gravida kvinnor eller kvinnor som kan bli gravida under behandlingen eller inom flera veckors avslutande behandling. I själva verket medför läkemedlet sådana allvarliga potentiella biverkningar för kvinnor i fertil ålder, att de måste delta i ett Food and Drug Administration-godkänt övervakningsprogram för att få recept på läkemedlet. ”

Förutom teratogena och psykologiska biverkningar Accutane (isotretinoin) har användare rapporterat följande negativa effekter:

Förhöjda nivåer av triglycerider och kolesterol i blodetFörhöjda leverenzymnivåer och leverskadorErektil dysfunktion
Huvudvärk och hjärnsvullnadStörningar i ditt centrala nervsystemetKramper
Skador på hud och slemhinnor; tidig epifysslutningHyperostosis (överdriven tillväxt av ben) och bendemineraliseringNeutropeni, agranulocytos, och rabdomyolys (blodsjukdomar)
Utveckling av inflammatorisk tarmsjukdomSkador på dina ögon, inklusive gråstarrHörselnedsättning
PankreatitHjärtinfarkt och strokeAllergisk vaskulit

Antibiotika för Akne: Det gör mer skada än nytta

Många dermatologer ordinera långsiktiga antibiotikabehandlingar mot akne. Även om orala antibiotika allmänt främjas, föreslår jag att du ska undvika dessa mediciner, eftersom de oundvikligen kommer att leda till fler problem än de löser.

Varje gång du tar ett antibiotikum, dödar du dina nyttiga bakterier tillsammans med de problematiska. Detta kan medföra att du råkar ut för svampinfektioner, liksom resistenta bakteriestammar.

Antibiotikaresistens är ett allvarligt och växande problem i dag. Detta inkluderar de antibiotika som föreskrivs för akne, såsom erytromycin, som blir allt mer ineffektiva då fler bakteriestammar har anpassat sig till den. Allt fler läkare undviker att behandla akne med antibiotika, eller åtminstone begränsa varaktigheten av deras användning. Förutom antibiotikaresistens så medför antibiotika även andra risker.

Till exempel:

 • Erytromycin kan orsaka skador på tänderna eller skelettet.
 • Doxycyklin är associerad med fotosensitivitet.
 • Minocyklin är känt för att orsaka pigmentavsättning i huden (oftast i acneärr), slemhinnor och tänder, och ibland autoimmun hepatit (ett lupusliknande syndrom) och serumsjukeliknande reaktioner.

Och all oral antibiotika är förknippade med vaginal candidiasis, som de flesta kvinnor kommer att intyga. Problemet med alla dessa läkemedelsbehandlingar är att de inte korrigerar den bakomliggande orsaken till akne, därför är återfall så vanligt. Akne uppstår när kroppen kommer ur balans, så målet måste vara att återfå balansen. Detta kan åstadkommas genom enkla livsstilsförändringar .

Sanningen är, Akne är ett av de enklaste problem att behandla naturligt

akne-svarPrecis som andra kroniska sjukdomar som frodas i det västerländska samhället (som diabetes, hjärtsjukdomar och fetma), är akne i första hand en sjukdom i den västerländska världen.

Mer bevis fortsätter att visa att den grundläggande orsaken till akne inte är bakterier eller genetik utan miljöfaktorer, särskilt din kost. Akne är ett mycket mindre problem i icke-västerländska samhällen, där raffinerade kolhydrater och socker konsumeras i mycket mindre mängder. Det finns starka bevis för att dieter som innehåller mycket socker och raffinerade kolhydrater är den främsta orsaken till akne.

Vi vet nu att en kost utan spannmål mycket sannolikt kommer att minska dina hudproblem, permanent! Antibiotika är onödigt då du genom en korrigering av din kost skapar en inre miljö som inte tillåter bakteriell överväxt att ske.

Efter kost så är den andra stora faktorn stress.

En del av en helhetsplan för att förhindra att akne uppstår är att hantera din stress. Vi vet att stress är en viktig faktor för infektioner av olika slag. Så varför står inte läkare i kö för att ge dig de goda nyheterna? Jo, de kan inte ”sälja” en hälsosam diet till dig. Den enda som kommer att dra nytta av det är du!

Spannmålsfria dieter kan bota din akne för gott!

Inte alla kolhydrater är lika skapade. Kolhydrater kan kategoriseras in i följande typer:

 • Enkla kolhydrater är sockerarter , såsom de som finns i godis, läsk och bakverk. Det bästa är att strikt begränsa de i din kost och arbeta mot att utesluta dem helt. Var särskilt noga med att undvika majssirap som är en viktig del i läsk och förädlade livsmedel (I USA främst).
 • Komplexa kolhydrater finns i naturliga livsmedel såsom bönor, nötter, fullkorn och grönsaker. Även om bönor, nötter och spannmål innehåller mer näring än enkla kolhydrater, så måste du begränsa dem om du har problem med akne.

Din kropp ”föredrar” komplexa kolhydrater som finns i grönsaker än de komplexa kolhydrater som finns i korn, eftersom din kropp hanterar matsmältning olika för dessa. Vegetabiliska kolhydrater bryts ner i enkla sockerarter långsamt, med minimalt insulinpåslag, medan nedbrytning av kolhydrater från spannmål höjer ditt insulinpåslag och insulinliknande tillväxtfaktor (IGF-1).

Högre IGF-1-nivåer kan leda till ökad mängd manliga hormoner, som orsakar att dina porer att utsöndra mer talg, en fet substans som fångar aknefrämjande bakterier. IGF-1 orsakar också hudceller (känd som keratinocyter) för att multiplicera sig, en process i samband med akne.

Detta är anledningen till att spannmål bör undvikas om du har problem med akne.

Forskningen stöder detta.

I en studie 2007 som publicerades i American Journal of Clinical Nutrition, där unga män (åldrarna 15 till 25) med akneproblem placerades på dieter med lågt glykemiskt index under 12 veckor, visade betydande förbättringar gällande akne och insulinkänslighet.

Liknande resultat har rapporterats i en studie från 2002 om hur bröd kan orsaka akne.

Genom att helt enkelt eliminera spannmål, socker (särskilt fruktos), flingor, potatis, majs, ris, pasta, förädlade livsmedel, etc., gav detta en radikal förbättring av akne för de flesta människor. Frukt innehåller en hel del fruktos, så det bör konsumeras i mycket begränsade kvantiteter om du är predisponerad för akne. Och fruktjuicer bör absolut undvikas, eftersom sockret är mycket koncentrerad i dem. (Grönsaksjuice är bra, men i synnerhet gröna juicer.)

Så, hur många kolhydrater är för många? Näringstyper kan ge dig svaret.

Att känna din näringstyp kommer det att hjälpa dig att avgöra den ideala mängden kolhydrater du bör äta vid varje måltid. Genom att lära dig att analysera dina reaktioner på den mat du äter, kan du börja finjustera varje måltid för att förhållandena av proteiner, fetter och kolhydrater blir precis rätt för dig.

Om du inför dessa kostförändringar, så kommer kommer inte bara din akne att avta, din hy kommer att blir mer strålande och ungdomlig.

Kan Gluten göra din akne värre?

Gluten i vete och andra sädesslag kan bidra till dina aknesymptom om du har glutenintolerans , som många människor har. Detta är en separat fråga från effekterna med insulin som redan diskuterats. Gluten är huvudmisstänkt om du har rosacea, ett växande problem, särskilt för de som är födda i efterkrigstiden.

Enligt Gluten Free Diet:

”En person som är glutenintolerant kan inte smälta gluten, så kroppen kommer inte att känna igen det när den äts och därför behandlar det som en främmande kropp när man försöker smälta det.

Eftersom kroppen hos en glutenintolerant person inte kan bearbeta gluten ordentligt, skadas tunntarmen långsamt över tid och orsakar magproblem. Denna glutenintolerans kan producera andra symtom och driva gifter genom huden såsom akne. ”

Eftersom glutenkänslighet är så genomgripande i alla fall, skulle det vara meningsfullt att prova en glutenfri diet under en månad och se om din akne eller andra hälsosymtom förbättras. Detta bör inte vara alltför svårt om du redan har infört en diet med begränsad mängd spannmål, vilket minimerar källor till gluten.

Mjölk-Jod-Akne kopplingen

Du kanske redan vet att jag är en förespråkare av obehandlad mjölk för dess stora näringsmässiga fördelar i allmänhet. Det finns dock en varning för dig, om du lider av akne. Mjölk innehåller i allmänhet en rimlig mängd av jod, även om det finns mindre i obehandlad mjölk än pastöriserad mjölk. Jod är känt för att förvärra acne.

Flera studier dokumenterar detta förhållande om bönder som utfordrar sina kor med jod-berikade foder för att förhindra infektion.

Därför, om du dricker mjölk, bör du försöka välja opastöriserad framför pastöriserad, detta är sant, oavsett om du har problem med huden. Eftersom obehandlad mjölk innehåller naturligt jod på sund nivå, är det mindre sannolikt att du förvärrar din akne än med pastöriserad mjölk, men potentialen finns fortfarande för att obehandlad mjölk kan utlösa skov. I syfte att utrota din akne en gång för alla, så verkar det klokt att eliminera mjölk och andra mejeriprodukter ur kosten helt och hållet.

Det finns inga studier som jag känner till som undersöker sambandet mellan obehandlad mjölk och akne. Om du vill testa det själv, kan du prova att konsumera rå, organisk, gräsbetad mjölk, och om det verkar att göra din akne värre, uteslut den ur kosten.

Många hudvårdsprodukter bidrar till problemet

Vad du sätter på din hud är lika viktigt som vad du äter. I själva verket är att det du använder lokalt lätt absorberas genom huden, vilken är ett semipermeabelt membran genom vilka ämnen passerar direkt in i din kropp.

Många av dagens hudvårdsprodukter och kosmetika är ingenting mer än en giftig blandning av starka kemikalier, som orsakar mer hudproblem än de löser. Och när det kommer till akne, kan dessa kemikalier allvarligt förvärra ett utbrott, eller förhindra det från att läka.

Varför innehåller så många rengöringsmedel, lotioner och potions dessa potentiellt farliga ingredienser?

Eftersom de är billiga, lättillgängliga och lätta att späda ut.

När det gäller hudvårdsindustrin , så används det mesta. Environmental Working Group (EWG) uppskattar att 99 procent av personliga hygienprodukter innehåller mer än en ingrediens som aldrig har utvärderats beträffande säkerhet. Det är en självreglerande bransch en bransch som verkar på ”ära”, men har en mängd ohederliga aktörer.

Så här måste du vara en noggrann och välutbildad etikettläsare för att veta vad du får.

Du bör spendera fem minuter varje dag för rengöring av ansiktet, som tar bort orenheter som samlas på huden under en typisk dag och täpper till dina porer. Och kvinnor framförallt, sov aldrig i din makeup. Det är också lämpligt att exfoliera huden en eller två gånger per vecka. Men gör det försiktigt, speciellt om du upplever ett utbrott, och dra aldrig eller gnugga huden aggressivt.

Du bör använda rena, säkra, naturliga hudvårdsprodukter, helst ekologiska sådana. Applicera dina hudvårdsprodukter på varm hud, detta maximerar absorptionen.

Och när du har rengjort, exfolierat och återfuktat, ta ett djupt andetag och slappna av.

Avkoppling, din väg till finare hy

Stress kan potentiellt förvärra varje tillstånd, inklusive akne. Det är viktigt att lära dig att hantera stress, innan det blir överväldigande. Det är ännu viktigare att lära dina barn hur man gör detta när de är unga, innan stressen ackumuleras med oförminskad styrka och börjar påverka deras hälsa.

Nyligen genomförda studier styrker hypotesen att stress kan förvärra akne.

En studie med collegestudenter har funnit ett samband mellan akneutbrott och stress vid ett slutprov. Forskarna fann att de patienter som hade mest stress under tentamensperioder också hade de värsta akneutbrotten, vilket tyder på att emotionell stress från externa källor är en viktig faktor.

Även om det har hävdats att stress i samband med akne är en effekt av akne snarare än en orsak, så tror ovanstående forskare att detta nya bevis bevisar att det är denna stress som förvärrar akne, inte vice versa.

Dessutom kan stress och trötthet leda till adrenal utbrändhet, där dina binjurar minskar. Detta kan förvärra din akne också och bibehålla högre stressnivåer.

Så hur handskas du med den ständigt närvarande stressen i dagens krävande värld?

Mitt favorit verktyg är Emotional Freedom Technique, eller EFT. EFT innebär att bearbeta kroppens energimeridianer med fingertopparna för att rensa ut känslomässiga block, alltså återställa balansen till kropp och själ. EFT är en kraftfull avstressande teknik som är lätt för vuxna och barn att lära sig. Det kan även lindra fysiska besvär, såsom kronisk smärta, allergiska symptom, och mer.

Du kan också lägga till andra beprövade stresshanteringsmetoder, såsom yoga och meditation.

Du kan ta kontroll över din huds hälsa

Kom ihåg att din hy är en återspegling av din allmänna hälsa. Glöm inte att införliva dessa viktiga faktorer i din aknebehandling:

 • Socker och spannmål: Detta är förmodligen den enskilt viktigaste steget du kan ta för att förbättra din huds hälsa. Om du kan eliminera allt socker och spannmål för ett par veckor, så finns det en stor sannolikhet att du kommer att märka en snabb förbättring i din hy.
 • Vatten: Drick mycket friskt, rent vatten varje dag. Genom att hydrera din kropp underlättar det celltillväxt och förnyelse och gör att du blir av med döda hudceller. Hydrering kommer också att förbättra din hudton.
 • Drick tillräckligt med vatten varje dag så att din urin har en blekgul färg. Om urinen är klargul behöver du förmodligen dricka mer vatten (om du inte tar B-vitaminer, som gör urinen klargul).
 • Motion: Att få massor av högintensiv träning hjälper kroppen att spola ut gifter, bland annat i hudens porer. Plus, att det är av avgörande betydelse för alla andra aspekter för din hälsa. Om du har tillgång till en infraröd bastu, kan detta vara till hjälp, eftersom ju mer du svettas, desto mer spolas oönskat skräp och föroreningar ur porerna.
 • Sömn: Visste du att en god natts sömn kan minska din stress och leda till klarare hud? Din kropp behöver tid för läkning och återhämtning och detta görs på natten medan du sover, och det gäller även din hud. Sömn krävs också för bra energi och ett gott humör.
 • Rätt balans av bakterier: Detta är särskilt viktigt om du har stått på antibiotika, eftersom dessa mediciner urskillningslöst dödar de nyttiga bakterierna i tarmen, och utan dem kan du inte ha ett starkt immunförsvar. Du kan återställa din bakteriella balans genom att ta probiotiska tillskott av hög kvalitet, och genom att inta naturligt jästa/odlade livsmedel i din kost.
 • Vitamin D: Detta viktiga näringsämne är avgörande för att upprätthålla ett hälsosamt immunförsvar, och de flesta människor lider brist på det. Utan tillräcklig med vitamin D, kan kroppen inte kontrollera infektion i huden eller någon annanstans. Att exponera stora delar av din hud med lämpliga mängder av solsken är det bästa sättet att optimera dina D-vitaminnivåer, eller använd ett säkert solarium. Du bör bara utsätta huden tills dess att den blir ljust rosa, vilket visar att du har skapat den optimala mängden D-vitamin för dagen.
 • Om du inte har tillgång till vanlig UV-exponering, är det näst bästa en oral D-vitamin, tillsammans med regelbunden övervakning av dina D-vitaminnivåer med hjälp av blodprov.

Om du ändrar din kost och livsstil på det sätt jag har rekommenderat, kan du räkna med en betydande förbättring av hälsan och utseendet på din hud. Plus, så kommer dessa strategier att leda till förbättringar i din hälsa, samt att vara skonsamt mot ditt bankkonto då du inte behöver köpa dyra läkemedel mot akne som inte erbjuder någon verklig eller varaktig lösning på hudens elände.

Kom ihåg att livsstilsförändringar inte är en ”quick fix”, men på lång sikt ger det dig stora belöningar!

Referenser:

Guidelines of Care for Acne Vulgaris Management

Drugenquirer May 28, 2010

Archives of Dermatology 2003

Acne Resource Center Online

US Department of Health and Human Services 

American Academy of Dermatology

Bloomberg Feb 16 2010

American Osteopathic College of Dermatology 

Mayo Clinic 

Drug Enquirer 

Archives of Dermatology Dec 2002, 138(12):1584-90

 American Journal of Clinical Nutrition Jul 2007, 86(1):107-115

Gluten Free Diet 

Medical News Today Dec 9 2005

JAMA Dermatology Jul 2003, 139(7):897-900

Källa: The Root Cause of Acne Your Doctor Will Never Tell You About av Dr. Mercola

Lämna ett svar