You are currently viewing 10 sätt hur Socker skadar din hälsa

10 sätt hur Socker skadar din hälsa

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Socker
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Sockret skadar din hälsa, här beskrivs 10 olika sätt

1. Socker orsakar att blodsockret stiger och sjunker

sockerInstabilt blodsocker leder ofta till humörsvängningar , trötthet, huvudvärk och sug efter mer socker. Suget har lagt grunden för en cykel av missbruk där varje ny träff med socker känns bättre tillfälligt, men ett par timmar senare, resulterar detta i flera sug och ökad hunger. Andra sidan av detta, om de som undviker socker, de rapporterar ofta ett litet eller inget sug efter sockerhaltiga saker och de känner sig känslomässigt balanserade och fulla av energi.

2. Socker ökar risken för fetma, diabetes och hjärtsjukdomar

Storskaliga studier har visat att livsmedel med ett högre glykemiskt index (de som snabbt påverkar blodsockret), inklusive livsmedel som innehåller socker, som en person konsumerar, desto högre är dennes risk för att bli överviktig och risk för att utveckla diabetes samt hjärt kärlsjukdomar. Framväxande forskning ser också kopplingar mellan hög glykemisk kost och många olika former av cancer.

3. Socker påverkar immunförsvaret

Forskning på människor är knapphändig, men djurstudier har visat att socker dämpar immun responsen. Mer forskning behövs för att förstå de exakta mekanismerna, men, vet vi att bakterier och jäst livnär sig på socker och att när dessa organismer kommer i  obalans i kroppen, så blir kroppen mer benägen för att råka ut för infektioner och sjukdomar.

4. En hög sockerdiet resulterar ofta i krom brist

Det är en slags moment 22. Om du konsumerar en massa socker och andra raffinerade kolhydrater, får du förmodligen inte nog av spårämnet krom, och en av kromets huvudfunktioner är att hjälpa till att reglera blodsockret. Forskare uppskattar att 90 procent av amerikanerna inte får i sig tillräckligt med krom. Krom finns i en mängd olika animaliska livsmedel, skaldjur och vegetabilier. Raffinerad stärkelse och andra kolhydrater rånar dessa livsmedel på deras krominnehåll.

5. Socker påskyndar åldrandet.

Det bidrar även till att signallera tecken på åldrande i form av slapp hud. En del av det socker du förbrukar, efter att har varit i blodomloppet, fäster sig på proteiner, i en process som kallas glykation. Dessa nya molekylära strukturer bidrar till förlust av elasticitet i den åldrande kroppens vävnader, från huden till dina organ och arteries. Ju mer socker som cirkulerar i blodet, desto snabbare tillkommer den här skadan.

6. Socker orsakar karies

Med alla andra livshotande effekter man får av socker, så glömmer vi ibland bort de mest grundläggande skada det gör. När det sitter på tänderna, skapar det förfall mer effektivt än något annat livsmedel. För en stark visuell påminnelse, nästa gång tandfen är på besök, prova de gamla tand-i-ett-glas-med-CocaCola experimentet. Resultatet kommer säkert övertyga dig om att socker inte är bra för din pärlvita tänder.

7. Socker kan orsaka sjukdomar i tandköttet , vilket kan leda till hjärtsjukdomar

Ökande bevis visar att kroniska infektioner, såsom de som är resultatet av parodontala problem, spelar en roll i utvecklingen av kranskärls förstörelse. Den mest populära teorin är att anslutningen är relaterad till utbredda effekter från kroppens inflammatoriska svar på infektion.

8. Socker påverkar beteende och kognition hos barn.

Även om det har bekräftats av miljontals föräldrar, har de flesta forskare inte kunnat visa effekten av socker på barns beteende. Ett möjligt problem med forskningen är att de flesta av de jämförde effekterna av en sockerhaltig dryck till ett som innehåller ett konstgjort sötningsmedel. Det kan vara så att barn reagerar på både verkligt socker och sockerersättningsmedel , därför visas inga skillnader i beteende.
Vad om barnens förmåga att lära? Mellan 1979 och 1983, så minskade 803 av New York offentliga skolor mängden sackaros (bordssocker ) och eliminerade artificiella färger, smaker och två konserveringsmedel från skolluncher och frukostar. Dieten medförde politiska förändringar som följdes av en 15,7 procentig ökning av en nationell akademisk rankning (tidigare, den största förbättringen som någonsin setts hade varit 1,7 procent).

9. Socker ökar stressen

När vi är under stress och våra stresshormoner stiger, dessa hormoner är kroppens försvar för att förbereda kroppen för en attack eller en flykt. Dessa hormoner kallas också till handling när blodsockret är lågt. Till exempel, efter en blodsocker spik (säg, från att äta en bit tårta), så finns det ett kompensations dyk, vilket gör att kroppen frigör stresshormoner såsom adrenalin, adrenalin och kortisol. En av de viktigaste sakerna dessa hormoner gör är att de höjer blodsockret, ger kroppen en snabb energikick. Problemet är att dessa hjälphormoner kan få oss att känna oss oroliga, irriterad och skakig.

10. Socker ersätter viktiga näringsämnen

Enligt USDA uppgifter, om människor som konsumerar mest socker, är det de som har lägsta intaget av viktiga näringsämnen – särskilt vitamin A, C-vitamin, folat, vitamin B-12, kalcium, fosfor, magnesium och järn. Ironiskt nog, de som konsumerar mest socker är barn och ungdomar, de personer som behöver dessa näringsämnen mest av alla.

Nu när du vet de negativa effekterna som raffinerat socker kan ha på din kropp och själ, vill du nog vara vara mer försiktig med den mat du väljer. Och det första steget är att lära dig var sockret lurar någonstans, tro det eller ej, ett livsmedel behöver inte ens smaka allt som söt för att vara laddat med socker. När det gäller bekvämlighet och förpackade livsmedel, låt ingredienserna på i innehållsförteckningen vara din guide, och att du är medveten om att bara för att något har lite kolhydrater eller är en ”diet” mat, så betyder inte att det är fritt från socker. Använd aldrig produkter som innehåller socker, oavsett vilken sorts socker det är.

Lämna ett svar